het is toch wel IJsselmeerpaling ?

Dit is de vraag die je heel veel toeristen hoort stellen bij de lokale viskraam......

 

Een van de meest geheimzinnige vissen is de paling.

En een van de lekkerste visproducten is gerookte paling, en dan natuurlijk uit het IJsselmeer.

In (voormalige) vissersdorpen rond de Zuiderzee is volop IJsselmeerpaling te koop, zo ook in onze woonplaats Harderwijk, maar hoe kan dat nou?

Het gaat toch zo slecht met de paling? en er wordt toch alsmaar minder van gevangen?

maar toch liggen de kramen er vol mee.....

Het antwoordt is simpel, het IJsselmeer is namelijk verhuisd en katholiek geworden,

het IJsselmeer heet tegenwoordig Lough Neagh, oke die naam zult u niet gelijk onthouden, maar het IJsselmeer was ook even wennen na de Zuiderzee,

Lough Neagh is een meer dat ligt in het katholieke Noord-Ierland.

En in dat meer in Ierland leeft een heerlijke Ierse paling, de Ierse paling is een paling met een zachte en pure smaak, en volgens kenners de lekkerste paling die er te vinden is.

 

Mocht de Ierse lijnaal niet beschikbaar zijn, dan maken wij gebruik van kweekaal.

De naam zegt het al, deze paling wordt gekweekt op een palingkwekerij, hij heeft dus nooit in het wild gespeeld, en weet niet wat het is om af te zien in de winter met ijs op het water, of in de zomer puffend van de hitte een diep plekje te moeten zoeken.

Maar hierdoor is hij wel zonder stress opgegroeid, en heeft hij altijd genoeg te eten gehad, waardoor je een lekkere vette aal krijgt, en vet moeten ze zijn, want alleen vette aal is geschikt om te roken.

Hoe je kunt zien dat een paling vet is? vette aal heeft een kleine kop, magere aal heeft een dikke kop, die is namelijk gaan nadenken en vergeten te eten :-)

 

Onze kweekaal komt uit een geselecteerde kwekerij in Nederland waar wij al jaren mee samenwerken. 

Deze kwekerij levert paling van topkwaliteit en heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan, getuige zijn Europees certificaat duurzaamheid.

 

proef je het verschil? zie de link, proef je de verschillen?